Olejek eukaliptusowy
Eukaliptusy są roślinami wysoko cenionymi nie tylko dlatego, że dostarczają drewna, ale także z uwagi na żywicę oraz liście. Olejek otrzymuje się z liści eukaliptusa. Znajduje on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Bywa użyteczny do rozmiękczania niektórych smarów.
Środki ostrożności: najpierw trzeba przeprowadzić test w niewidocznym miejscu. Przy nakładaniu nie trzeć.
Gdzie kupić: drogerie.